چای سیاه چیست؟
چای سیاه با اکسید کردن برگ گیاهی به نام کاملیا سیننسیس تهیه میشود. میتوان علت نامگذاری ˈچای سیاهˈ را به رنگ این چای نسبت داد. با این حال از نظر فنی رنگ آن کهربایی تیره یا نارنجی است. برای همین چینیها به آن چای قرمز میگویند. روش تهیهی چای سیاه آن را از انواع دیگر چایها، از قبیل چای سبز و چای اولونگ متمایز میکند.
برگهای چای پس از چیده شدن خشک میشود تا رطوبت از آن خارج شود. وقتی حداکثر میزان رطوبت برگها از بین رفت، یا بهطور دستی یا با کمک دستگاه، از طریق قرار گرفتن در معرض حرارت بالا خرد میشود. وقتی برگها کاملا اکسید شد، بر اساس اندازهشان ذخیرهسازی میشود. محتوای کافئین در هرگونه چای اغلب سبب نگرانی میشود. کافئین موجود در یک فنجان چای سیاه نصف کافئین موجود در یک فنجان قهوه است.
ریشهی چای سیاه
منشأ چای سیاه در ۱۵۹۰ در اواخر سلسلهی مینگ و اوایل سلسلهی چینگ در چین است. قبل از آن چینیها فقط چای سبز یا چای اولونگ مینوشیدند. افسانهها حاکی از آن است که مردان نظامی هنگام عبور از استان فوجیان در یک کارخانهی چای پناه گرفتند، که باعث شد تولید چای سبز یا چای اولونگ متوقف شود. برگهای چای در معرض آفتاب خشک و اکسید شد. وقتی نظامیان محل را ترک کردند، کارخانه تولید چای را دوباره آغاز کرد، ولی رنگ چای قرمز یا سیاه بود و طعم و بوی انرژیبخشتری داشت. در این زمان مردان نظامی به خاطر سرعت بخشیدن به فرآیند اکسیدسازی تصمیم گرفتند برگ چای را روی چوب کاج دود بدهند.
(برای خرید محصول بر روی چای کلیک کنید)
این خاستگاه نخستین چای سیاه بود که با نام Lapsang Souchong شناخته میشد. Lapsang به معنی کوههای بلند و Souchong به معنی برگهای کوچک درخت چای بود. اما تاجران انگلیسی و هلندی برای نخستین بار اصطلاح ”چای سیاه“ را ابداع کردند. در ۱۶۱۰ هلندیها چای سیاه را به اروپا آوردند و در ۱۶۵۸ وارد انگلستان شد. با افزایش محبوبیت چای سیاه، انگلیسیها تصمیم گرفتند آن را در دارجیلینگ و آسام در هند پرورش دهند. اکنون انواع چای سیاه در چین و هند پرورش داده میشود، اما در هند چای سیاه از گیاه کاملیا اسامیکا پرورش داده میشود. جالب است بدانید چای سیاه در چین به علت رنگ قرمزی که دارد با نام چای قرمز شناخته میشود.
انواع چای سیاه چیست؟
میتوان انواع مختلف چای مثل چای سبز، چای زرد، چای سفید، و چای اولونگ را از همان گیاه چای سیاه بهدست آورد. تنها تفاوت آنها در فرآیند تولید است. با این حال هرچند انواع چای سیاه از کاملیا سیننسیس در چین تولید میشود، اما چای سیاه در هند از گونهی دیگری گیاه چای به نام کاملیا اسامیکا تولید میشود. چای سیاهی که از این گیاه تولید میشود طعم قویتری دارد و برگهای آن در مقایسه با چای کاملیا سیننسیس بزرگتر است. در ادامه فهرستی از انواع مختلف چای سیاه آمدهاست که حتما باید امتحان کنید.
خواص چای سیاه برای سلامتی ،پوست، و مو
خواص چای سیاه برای سلامتی
فواید چای سیاه برای سلامتی شامل تاثیر مفید بر تقویت سلامت قلب، اسهال، مشکلات گوارشی، فشار خون بالا، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دوم و آسم است. همچنین توجه داشتهباشید برای بهرهمندی از این فواید باید آن را بدون هرگونه افزودنی مانند شیر یا قند مصرف کنید.
خاصیت چای که شگفتزدهتان میکند
۱. بهبود سلامت قلب
قلب یکی از حیاتیترین اندامها است. این اندام با پمپاژ خون اکسیژندار به سایر اندامها و سلولها به از بین بردن کربن دی اکسید از اندامها و سلولها کمک میکند. بنابراین برای اجتناب از مشکلات سلامتی، قلب باید سالم بماند. مشاهده شدهاست که خواص چای سیاه بهویژه به علت فلاونهای موجود در آن سلامت قلب را بهبود میبخشد. دانشمندان تایید کردهاند نوشیدن روزانه ۳ فنجان چای یا بیشتر میتواند خطر بیماری عروق کرونر را کاهش دهد. از این گذشته چای سیاه با کاهش انفارکتوس میوکارد، ایسکمی، و مرگ در اثر مشکلات عروقی در ارتباط است. این از خواص چای سیاه است که واقعا منحصر به فرد است.
۲. کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان
سرطان یک بیماری مرگبار است که جان میلیونها نفر را تهدید میکند. برای کاهش خطر سرطان، بهویژه سرطان تخمدان نوشیدن چای سیاه را آغاز کنید. تئوفلاوینهای موجود در چای سیاه مانند کاتچین موجود در چای سبز میتواند مانع از تولید سلولهای سرطانی تخمدان شود. طی پژوهشی که در موسسهی سرطان رزول پارک در امریکا انجام شد، در بیمارانی که روزانه بیش از ۲ فنجان چای مینوشیدند کاهش ۳۰ درصدی خطر ابتلا به سرطان تخمدان مشاهده شد.
۳. کاهش خطر ابتلا به دیابت
بیش از ۲۹ میلیون نفر در امریکا به دیابت مبتلا هستند و حدود ۳۰ درصد افرادی که در مرحلهی پیش دیابت هستند در عرض ۵ سال مستعد ابتلا به دیابت نوع دوم هستند. این اختلال جدی سوخت و ساز باید در مراحل اولیه درمان شود یا حتی بهتر است در صورت امکان از آن پیشگیری شود. دانشمندان پی بردهاند نوشیدن چای میتواند برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دوم مفید باشد، چون کاتچین و تئوفلاوین موجود در چای سیاه کمک میکند حساسیت بدن به انسولین بیشتر شود و میتواند از اختلال عملکرد سلول بتا جلوگیری کند.
۴. تقویت ایمنی بدن
چای سیاه سرشار از آنتیاکسیدان است که برای از بین بدن رادیکالهای آزاد اکسیژن مفید است. رادیکالهای اکسیژن تمایل دارند DNA را تغییر دهند و مانع از عملکرد طبیعی سلول شوند. این میتواند به التهاب و فعال شدن مسیرهای التهابی منجر شود، که در نهایت میتواند بدن را در حالت استرس قرار دهد. چای سیاه کمک میکند رادیکالهای اکسیژن در بدن از بین برود و به این طریق به بازیابی سلولها و عملکرد طبیعی بدن کمک میکند و ایمنی را بالا میبرد.
(برای خرید محصول بر روی چای کلیک کنید)
۵.بهبود سلامت استخوان
با بالا رفتن سن مقاومت استخوانهای شما کاهش مییابد. با این حال دانشمندان مشاهده کردهاند کسانی که چای سیاه مینوشند میتوانند تراکم استخوانهایشان را بهطور چشمگیری دوباره بازیابی کنند، چون چای سیاه میتواند خطر شکستگی را، که به علت پوکی استخوان شایعترین اتفاق در افراد مسن است، کاهش دهد. از این رو اگر ۳۰ ساله هستید، چای سیاه را به بخشی از رژیم غذاییتان تبدیل کنید تا از کاهش تراکم استخوان، پوکی استخوان، و خطر شکستگی در آیندهی نزدیک پیشگیری کنید.
۶. کاهش خطر ابتلا به پارکینسون
پارکینسون یک بیماری تخریب سلولهای عصبی است که بیشتر افراد مسن را تحتالشعاع قرار میدهد. با این حال امروزه نسل جوانتر نیز به علت استرس، سبک زندگی ناسالم، ژنتیک و… تحت تاثیر این بیماری قرار میگیرند. پژوهشها حاکی از آن است که پلی فنل موجود در چای از مغز محافظت میکند. در پژوهشی که در دانشگاه ملی سنگاپور انجام شد، دانشمندان پی بردند کافئین موجود در چای سیاه با بیماری پارکینسون رابطهی معکوس دارد.
۷. سلامت مجرای گوارش
یک رودهی سالم میتواند از شما در برابر بیماریها و اختلالات مختلف محافظت کند. مصرف چای سیاه میتواند برای بهبود تعداد و تنوع میکروبهای خوب روده مفید باشد. دانشمندان معتقد هستند پلی فنول موجود در چای مانند پربیوتیک عمل میکند، که به افزایش باکتریهای خوب روده کمک میکند. به علاوه این پلی فنولها از رشد باکتریهای مضر در روده نیز جلوگیری میکنند. همچنین چای سیاه به کاهش زخم معده و سرطانهای مری، کولون/ معده کمک میکند.
۸. کاهش کلسترول
سبک زندگی و عادتهای غذایی ناسالم میتواند میزان کلسترول بد را در خون افزایش بدهد. بالا بودن کلسترول LDL (کلسترول بد) میتواند به انباشته شدن پلاک در دیوارهی شریانها منجر شود و به این طریق جریان خون را محدود کند که به حملهی قلبی، سکته، حمله ایسکمیک و… میانجامد. در یک پژوهش مشاهده شد چای سیاه کلسترول LDL را ۱۱. ۱ درصد کاهش میدهد. پژوهشگران ژاپنی پی بردهاند چای سیاه چینی در انسانهای چاق و مستعد بیماری قلبی تاثیر ضد هیپرکلسترولمی دارد (یعنی سبب پایین آمدن کلسترول میشود
۹.کاهش وزن
چاقی علت اصلی بیماریهای مختلف از قبیل دیابت، بیماریهای قلبی، سندروم تخمدان پلی کیستیک، کلسترول بالا و غیره است. چای سیاه نیز مانند چای سبز اگر در کنار چند تغییر در سبک زندگی مصرف شود، به شما در کاهش وزن کمک میکند. دانشمندانی از دانشکدهی پزشکی دیوید گفن، کالیفرنیا، در امریکا پی بردهاند چای سیاه به واسطهی کاهش ژنهای القاکنندهی التهاب، به کاهش چربی احشایی کمک میکند. از آنجا که یک دورهی طولانی التهاب در بدن میتواند سبب چاقی شود، شما میتوانید با نوشیدن چای سیاه از چاقی ناشی از التهاب جلوگیری کنید. از این گذشته چای سیاه سطح تریگلیسیرید را پایین میآورد.
۱۰. سنگ کلیه
سنگ کلیه دردناک و شایع است. علت تشکیل آن دفع مواد رسوبکننده از قبیل اگزالات، کلسیم و اسید اوریک است. خوشبختانه نوشیدن چای سیاه میتواند تشکیل سنگ کلیه را تا ۸ درصد کاهش دهد. با این حال پژوهشگران در اینباره نظرات متفاوتی دارند. بنابراین بهتر است قبل از نوشیدن چای به منظور جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه با پزشک مشورت کنید.
(برای خرید محصول بر روی چای کلیک کنید)
۱۱. تسکین آسم
آسم در اثر التهاب و تورم مسیر هوا یا لولههای برونش ایجاد میشود که دم و بازدم را دشوار میکند. چینیها اعتقاد دارند نوشیدن چای سیاه و چای سبز میتواند برای تسکین آسم مفید باشد. همچنین در چند پژوهش اثبات شده کافئین موجود در چایها میتواند برای عملکرد ریه مفید باشد از این گذشته فلاونوئید موجود در چای برای مبتلایان به آسم مفید است.
۱۲. از بین بدن رادیکالهای آزاد
رادیکالهای آزاد اکسیژن در اثر سوخت و ساز یا عوامل بیرونی مانند آلودگی، استعمال دخانیات و… تولید میشود که به وجود بیش از حد این رادیکالهای آزاد منجر میشود. این رادیکالهای آزاد اکسیژن برای بدن سمی است. و عملکرد اصلی آنتیاکسیدان از بین بردن این رادیکالهای مضر است. چای سیاه سرشار از آنتیاکسیدان است و برای از بین بردن این مولکولهای سمی مفید است. چای سیاه با لیمو انتخاب خوبی برای این منظور است.
۱۳.کشتن باکتریها
میکروبها همهی جای این جهان وجود دارند. جالب است! تعداد کمی از آنها برای ما مفید، اما بیشتر میکروبها مضر است. باکتریها میتوانند سبب عفونت شوند و حتی به مرگ بینجامند. دانشمندان تایید کردهاند که آنتیاکسیدانها و دیگر مغذیهای گیاهی موجود در چای سیاه دارای خواص آنتی باکتریالی هستند. در واقع یک پژوهش نشان دادهاست که چای سیاه حتی میتواند سمزدا باشد.
۱۴. تسکین استرس
ما در مقایسه با والدین و اجدادمان زندگی پراسترستری داریم. برای همین نیاز به استرسزدایی هر روز ضروریتر میشود. در این صورت چه چیزی میتواند بهتر از یک فنجان چای باشد؟ بر اساس پژوهشی که در کالج دانشگاهی لندن انجام شد، چای میتواند هورمونهای استرس را در بدن کاهش دهد و اعصاب را آرام کند. به جای استعمال دخانیات یا دست بردن به شیرینی (برای افزایش ناگهانی و موقتی انرژی)، یک فنجان چای بنوشید تا استرستان کم شود.
۱۵.بیماری آلزایمر
آلزایمر نوعی زوال عقل است که سبب از بین رفتن حافظه میشود و روی فرآیند رفتاری و تفکر تاثیر میگذارد. اکنون بسیاری از آدمها تصور میکنند مصرف چای سیاه میتواند خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهد اما باید به شما بگویم این ادعا پشتوانهی علمی محکمی ندارد. برخی پژوهشهای علمی تایید کردهاند چای سبز خواصی دارد که آلزایمر را بهبود میبخشد.
(برای خرید محصول بر روی چای کلیک کنید)
***
(کاربر گرامی سفارشات خود را درب منزل تحویل بگیرید)
*با تشکر لاهیج برن*