سبوس را همه می شناسند ولی شاید خیلی ها فکر می کنند فقط در نان مورد استفاده است، در صورتی که این فکر اشتباه است
حتما تا به حال در هنگام خرید به انواع شامپوی سبوس برنج و یا کرمهای پوستی که حاوی عصاره سبوس برنج هستند، برخورد کردهاید، اما واقعاً سبوس برنج چه تاثیری بر پوست و موی شما دارد؟ ابتدا باید بدانیم عصاره سبوس برنج چگونه تهیه میشود و حاوی چه ترکیباتی است.
روغن برنج در خدمت پوست
– آنچه کمتر مورد توجه قرار می گیرد خواص برنج و روغن آن برای پوست است. اگر شما تا به حال از این روغن برای تمیز کردن پوست صورت تان بهره برده باشید ، حتماً متوجه شده اید که خاصیت پاک کنندگی این روغن نقره فام، بسیار بالاست. اما این تنها قسمت کوچکی از قضیه است، چرا که جنس چرب این روغن باعث می شود که برنج خاصیت لایه برداری متوسط داشته باشد. این بدان معناست که اسیدهای چرب موجود در روغن برنج به سلول های شاخی و مرده سطح پوست متصل شده و آنها را به آرامی از روی پوست برمی دارد. این امر باعث می شود پس از ماساژ ملایم صورت با روغن برنج، پوست شما کاملاً صاف و نرم و براق شود.
– خاصیت دیگر روغن برنج، تغذیه پوست است. آنها که پوست خشک و چروک خورده ای دارند، بیشترین استفاده را از این منبع غنی اسیدهای چرب می برند. اگر یک شب، پوست تان را با برنج تنها بگذارید متوجه خواهید شد که اسیدهای چرب و آمینه بسیار ارزشمندی که به وفور در این روغن یافت می شوند، آرام آرام از لایه های سطحی پوست شما عبور کرده و به اعماق پوست وارد می شوند.
از این رو است که مصرف طولانی مدت روغن برنج به صورت شبانه، روی پوست به افزایش خاصیت ارتجاعی و جوانی پوست و کاهش خط و خطوط پوست کمک قابل توجهی می کند.
– عصاره سبوس برنج با تشکیل یک لایه بر روی پوست بعد از شستشو، از خشک شدن پوست جلوگیری کرده و به این وسیله از پوست محافظت میکند.
– روشن کردن و صاف کردن پوست از دیگر خواص این روغن است.
– برای ساخت کرمهای پوستی جهت رفع خشکی پوست و ترک خوردگی سرآرنج، زانوها، پاشنه پا، دستها و نقاط دیگر بدن، از عصاره طبیعی سبوس برنج استفاده میکنند.
– روغن سبوس برنج نه تنها با مرطوب نگه داشتن پوست باعث نرمی آن میشود، بلکه با رطوبتدهی به پوست از ترک خوردن آن نیز جلوگیری میکند.
– روغن سبوس با پاک کردن اکسیژن فعال از سطح پوست، از تشکیل پراکسید چربی که باعث چروک شدن و پیری زودرس پوست میشود جلوگیری میکند.
برنج و مو
دیگر عاملی که در برنج باعث شده آن را یک حامی بزرگ برای پوست و موهایمان بدانیم، وجود مقادیر قابل توجه ویتامین b در برنج است. آنهایی که به سبب تلخی روزگار یا ارث و میراث گذشتگان و یا فقر غذایی به ریزش مو مبتلا و به مطب پزشکان رفته اند، خوب می دانند که اولین دارویی که هر پزشکی پس از کند و کاو درباره علت بیماری برای آنها تجویز می کند، ویتامین های گروه b و به خصوص۵ b است چرا که این ویتامین خاصیت عجیبی در تحریک سوخت و ساز سلول های زنده و فعال پیاز مو دارد، یعنی همان چیزی که یک موی فعال برای زیستن و رشد کردن به آن نیاز دارد.
تغذیه مناسب برای کاهش ریزش مو
به خاطر داشته باشید که شایعترین دلیل ریزش مو کمبود دریافت مواد غذایی است، و رژیمهای غیراصولی کاهش وزن و گیاهخواری منجر به ریزش مو میشوند. در ادامه به مواد غذایی میپردازیم که برای کاهش ریزش مو کمک کننده هستند:
پروتئین : ماده اصلی برای ساخت پوست، مو و ناخن، پروتئین و واحدهای سازنده آن یعنی اسید آمینه است؛ پروتئین در انواع گوشت، تخم مرغ و ماهی به وفور یافت میشود.
کلسیم و منیزیم : برای دریافت کلسیم و منیزیم کافی از شیر و لبنیات به مقدار کافی استفاده کنید و در صورتی که به لاکتوز حساسیت دارید و با خوردن شیر دچار دردهای شکمی میشوید، از فرآوردههای لبنی دیگر مانند ماست استفاده کنید.
بیوتین و ویتامینهای گروه B : بیوتین و ویتامینهای گروه B به ویژه ویتامین B6 در ترمیم پوست و پیشگیری از ریزش مو نقش بسیار مهمی دارند. از منابع مناسب برای تامین این ویتامینها میتوان جگر، موز، دانه آفتابگردان، ماهی، مرغ، جوانه گندم، آلوی خشک، گوشت، غلات سبوسدار، مخمر و زرده تخممرغ و بادام زمینی را نام برد.
آنتی اکسیدانها : ویتامین E، ویتامین C، پیشساز ویتامین A که در سیبزمینی شیرین، هویج، اسفناج، کدو حلوایی، زردآلو، کلم براکلی، گریپ فروت یافت میشوند، همچنین روی و سلنیوم همه آنتی اکسیدانهایی هستند که در درمان و پیشگیری ریزش مو تاثیر فراوانی دارند. آنتیاکسیدانها تاثیراتی که آلودگی هوا بر رشد و سلامت موها میگذارد را نیز تا حد زیادی خنثی میکنند.
اسیدهای چرب اُمگا-۳ و اُمگا-۶ : از اسیدهای چرب اُمگا-۳ مهم میتوان آلفا- لینولنیک اسید و ایکوزا پنتانوئیک اسید(EPA) را نام برد که در ماهیهای آب سرد مانند ماهی سالمون و ساردین، روغن سویا و کانولا، جوانه گندم، روغن گردو، روغن تخم کتان یا پنبه و روغن ماهی به فراوانی یافت میشوند. اسید چرب اُمگا-۶ نیز، اسید لینولئیک است که در روغنهای غیر اشباع گیاهی مانند روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سویا، روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان یافت میشود.
از دیگر خواص سبوس برنج و روغن آن برای پوست و مو می توان به موارد زیر اشاره کرد.
– تقویت روند بازسازی طبیعی پوست
– کمک به تجدید و بهبود سطح پوست
– تغذیه سلول های پوست با ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها موجب کاهش روند پیری می شود.
– بهبود رنگ پوست
– کاهش بروز چین و چروک پوست و خطوط ریز روی آن
– حفظ سلامتی مو و براق کردن آن
– محافظت از مو در برابر آسیب های نور خورشید
– نرمال کردن میزان چربی پوست سر
– کمک در درمان شوره سر
– تقویت و تغذیه مو
– تقویت و ضخیم شدن تارهای مو
ترکیبات موثر موجود در سبوس برنج
اینوزیتول : از ترکیبات موجود در این روغن است که رشد و بازسازی سلولهای پوست را سرعت میبخشد.
هوریزن اویل : از ترکیبات موجود در سبوس برنج است که با جذب اشعه ماوراءبنفش خورشید از پیری پوست جلوگیری میکند، این ترکیب از طریق افزایش ترشحات پوستی سلولهای مرده پوست را از بین میبرد و در حقیقت عمل لایهبرداری را به صورت ملایم انجام میدهد.
اسید فیتیک : ترکیب دیگری است که در سبوس انواع غلات یافت میشود؛ اسید فیتیک موجود در سبوس برنج رشد سلولهای پوست را تحریک کرده و باعث به هم پیوستگی و سلامت پوست میشود.