برنج ایرانی از پرمصرفترین مواد غذایی و جزء جدا نشدنی سفرههای ایرانیان محسوب میشود. این نوع برنج متناسب با ویژگی مرغوب، محل کشت، درجه یک و اعلاء بودن، کیفیت و… معرفی انواع برنج ایرانی با اسامی و نامهای مختلفی به بازار عرضه میشوند.
انواع مختلف برنج، باعث سردرگمی افراد در هنگام خرید و انتخاب برنج خوب میشود. به همین دلیل بر آن شدیم تا معرفی انواع برنج ایرانی و بهترین نوع برنج ایرانی را داشته باشیم. با این مقاله، انتخاب برنج مرغوب و با کیفیت ایرانی برای شما سادهتر میشود.
مهمترین برنج ایرانی
امروزه تشخیص برنج مرغوب کمی سخت شده است. افراد زمانی که به فروشگاههای سطح شهر یا فروشگاه اینترنتی برنج مراجعه میکنند، با برندهای متنوع و اسامی مختلف برنج روبرو میشوند. به همین دلیل این سوال برای آنها پیش میآید که چه نوع برنجی انتخاب کنیم؟ چند نوع برنج ایرانی داریم؟ کدام نوع برنج مرغوبتر است؟ تفاوت قیمت انواع برنج چیست؟
انواع برنج ایرانی
برنج اصیل ایرانی به صورت کلی شامل چهار گروه اصلی طارم، صدری، پرمحصول و گرده است.
۱. برنج طارم
معروفترین و محبوبترین برنج ایرانی برنج طارم شناخته میشود. این برنج ایرانی برای اولین بار در شهر طارم استان زنجان کشت و تولید شده است؛ و امروزه با ۱۳ نوع مختلف به بازار عرضه میشود. از انواع برنج طارم میتوان به برنج طارم محلی، طارم هاشمی، طارم بینام، طارم رشتی، طارم امیری، طارم دیلمانی، اهلمی طارم، سنگ طارم، موسی طارم و…. اشاره کرد.
این نوع برنج بیشترین میزان کشت برنج در ایران را به خود اختصاص داده است؛ تا جایی که میتوان گفت: ۷۰ درصد برنجهای تولید شده در ایران از نوع برنج طارم هستند.
در زمان خرید برنج باید توجه داشت که این نوع برنج با نامهای مختلفی به بازار عرضه میشود. اما تمامی انواع آن از ویژگیهای تقریباً یکسانی برخوردار هستند و تفاوت چندانی از نظر طعم، رنگ، عطر و بو، میزان ری و… با یکدیگر ندارند.
در واقع تفاوت نام برنج ایرانی طارم، بیشتر به نحوه کشت آنها برمیگردد؛ و ارتباطی با ویژگیها و کیفیت برنج ندارد. در ادامه، محبوبترین و پرفروشترین برنجهای طارم را معرفی و تفاوتهای آنها را بیان میکنیم.
-
برنج طارم محلی
از برنج اعلاء و درجه یک ایرانی برنج محلی طارم است. این برنج رنگ کرمی دارد و در مقایسه با دیگر انواع برنج، خیلی بیشتر قد میکشد. علاوه بر این، بیشترین میزان افزایش حجم بعد از پخت را دارد. به همین دلیل طرفداران زیادی دارد و جزء برنجهای پرفروش در بازار ایران به شمار میآید.
برنج ایرانی طارم، علاوه بر منطقه طارم استان زنجان، در شالیزارهای فریدونکنار استان مازندران نیز کشت میشود. طول دانه خام آن ۷.۱ میلیمتر است، و بعد از پخت تا ۱۴.۴ میلیمتر قد میرسد. دانههای آن نیز در مقایسه با دیگر انواع برنج طارم درشتتر است و عطر متوسطی دارد.
-
برنج طارم هاشمی
برنج طارم هاشمی، دومین برنج ایرانی محبوب و پرفروش از نوع طارم به حساب میآید. این نوع برنج از ترکیب طارم محلی و بذر اصلاح شده تولید میشود. از علل کاشت این نوع برنج ایرانی، میتوان به دانه بلند بودن آن اشاره کرد.
اغلب کشاورزان، بذر هاشمی را با بذر طارم محلی ترکیب میکنند؛ وزش بادهای تند نمیتواند باعث خوابیدن ساقه برنج شود. این در حالی است که ساقه برنج طارم هاشمی نازک است؛ و به تنهایی در برابر باد خم میشود. در نتیجه باعث کاهش کیفیت برنج و تحمیل هزینههای سنگین به کشاورز در هنگام برداشت محصول میشود.
برنج هاشمی طارم، در شالیزارهای استان مازندران به ویژه در منطقه فریدونکنار کشت میشود. این برنج در مقایسه با طارم محلی بلندتر است؛ اما عطر و بوی کمتری دارد. طول دانه خام آن ۷.۶ میلیمتر است و بعد از پخت تا ۱۵ میلیمتر قد میکشد.
۲. برنج صدری
برنج صدری، دومین نوع اصلی برنج شمال محسوب میشود، که به عنوان کیفیترین برنج بومی یا محلی ایران شناخته میشود. این نوع برنج بیشتر در استان گیلان کشت میشود، و از مهمترین ویژگیهای آن میتوان به دانههای بلند، قلمی و کشیده، عرض کم، جنس گچی، سختی و سفتی آن اشاره کرد.
طول دانه خام برنج صدری به صورت تقریبی بیش از ۷ میلیمتر است و بعد از پخت تا ۱۶ میلیمتر قد میکشد. رنگ دانههای آن نیز سفید متمایل به کرم است. علاوه بر این طعم و عطر و بوی بی نظیری دارد. به همین دلیل به عنوان یک برنج مجلسی شناخته میشود و سخت پسندترین مشتریان را به سمت خود جذب میکند.
برنج ایرانی صدری مانند برنج طارم در ارقام و اسامی مختلفی نظیر صدری هاشمی، صدری دمسیاه، علی کاظمی، حسن سرایی و…. به بازار عرضه میشود. تمامی ارقام برنج صدری از نظر شکل دانه و ویژگیهای کیفی مشترک هستند، و تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. با این حال از پرفروشترین و محبوبترین آنها میتوان به برنج دم سیاه اشاره کرد.
-
برنج دمسیاه
برنج دمسیاه فقط در شالیزارهای مرغوب استان گیلان در شهرستان لاهیجان و آستانه اشرفیه کشت میشود؛ اما گونهای از آن در استان گلستان نیز قابل کشت است. ریشک یا شلتوک برنج دمسیاه، دم تیره رنگی دارد، و علت نامگذاری برنج دمسیاه نیز همین است؛ بهترین نوع دمسیاه، برنج آستانه اشرفیه است.
اندازه خام برنج دمسیاه ۵.۷ میلیمتر است و بعد از پخت تا ۱۵ میلیمتر قد میکشد. علاوه بر این از طعمی به یاد ماندنی برخوردار است؛ به همین دلیل بیشتر به عنوان برنج رستورانی و مجلسی مورد استفاده قرار میگیرد و طرافدارن زیادی دارد.
اسامی مختلف برنج ایرانی
زمانی که افراد به بازار یا فروشگاههای اینترنتی برای خریدن برنج ایرانی مراجعه میکنند، با اسامی و نامهای مختلف برنج روبرو میشوند که در ادامه همه نوع برنج ایرانی را به صورت مختصر برای شما عزیزان توضیح میدهیم.
- برنج طارم رشتی: این برنج طعم و عطر و بوی بینظیری دارد، و از مرغوبترین و باکیفیتترین برنج ایرانی محسوب میشود.
- برنج طارم دیلمانی: این نوع برنج کیفیت مناسبی دارد، و اغلب در غرب استان مازندران کشت و تولید میشود.
- برنج سنگ طارم: این نوع برنج از خوشمزهترین و عطردارترین برنجهای گروه طارم اصیل ایرانی و محلی است.
- برنج اهلمی طارم: از انواع ژنی برنج طارم به شمار میآید، که در اصفهان، فارس، لرستان و خوزستان کشت و تولید میشود.
- برنج طارم امیری: این نوع برنج، عطر متوسطی دارد؛ و از بازدهی محصول بالایی در هر هکتار برخوردار است.
- برنج موسی کاظم: از دیگر برنجهای گروه طارم به حساب میآید، که از قد بلند، عطر و طعم منحصر به فرد در کنار یکدیگر برخوردار هستند.
- برنج صدری سالاری: این برنج از طعم عالی و عطر متوسط برخوردار است؛ و بیشتر در لاهیجان و شهرستان آستانه اشرفیه کشت میشود.
- برنج صدری شاه پسند: برنج شاهپسند از برنجهای صادراتی کشور ایران به شمار میآید، که از کیفیت پخت عالی و عطر و بوی متوسط برخوردار است.
- برنج حسنی: این برنج ایرانی در منطقه تالش نشین گیلان کشت میشود؛ و دانههای پهن و متوسط دارد. بافت این برنج بعد از پخت چسبنده و کته میشود. به همین دلیل بیشترین استفاده را برای پخت نان برنجی، رشته آش و … دارد.
- برنج آمل ۱: این برنج جزء برنجهای دانهبلند به حساب میآید؛ که از ترکیب دو برنج طارم فیروز کنده ساری و برنج تایجونک نیتیوان ژاپنی در سال ۱۳۵۱ تولید شده است.
- برنج آمل ۲: این برنج نیز از برنجهای دانه بلند ژنتیکی محسوب میشود؛ که در سال ۱۳۵۹ توسط کشاورزان ایرانی بهرهبرداری شده است. این برنج در انستیتو بینالمللی برنج در فیلیپین، با انجام دادن تحقیقات متعدد بر روی برنج ایرانی کشت شده است.
- برنج آمل ۳: این برنج از دیگر ارقام برنج پرمحصول و دانهبلند به شمار میرود، که از طریق اصلاح ژنتیکی برنج سونان هندوستان تولید شده است.
- برنج شفق: این برنج نیز به وسیله شیوه مهندسی ژنتیکی بر روی برنج باسماتی هندی و پاکستان به دست آمده است.
- برنج خزر: این برنج از برنجهای دانهبلند تولید شده توسط جهاد کشاورزی به حساب میآید؛ که دیگر کشت نمیشوند. رنگ دانههای این برنج سفید کدر و کچی بوده، و در مقایسه با برنجهای مرغوب عطر و طعم چندانی نداشته است.
- برنج نعمت: این برنج ایرانی یکی از ارقام برنج پرمحصول است، که در ایستگاه تحقیقات برنج آمل با ترکیب دو برنج آمل ۳ و سنگ طارم تولید شده است. برنج نعمت از برنجهای دانهبلند به شمار میآید، و شباهت زیادی به برنج ندا دارد. با این تفاوت که طول دانههای برنج نعمت کمی بلندتر است.
فروشگاه لاهیج برن