برنج جزء جدا نشدنی سفرههای ایرانی است، اما مردم سایر نقاط دنیا نیز به این ماده غذایی علاقه زیادی دارند. برنج تنوع و کیفیت متفاوتی دارد. بنابراین، دانستن ویژگیهای یک برنج با کیفیت میتواند هنگام خرید در تشخیص برنج مرغوب و نا مرغوب به شما کمک کند. برنج با کیفیت هم طعم بهتری دارد، هم برای سلامتی مفیدتر است.
برخی برنجها حاوی سفید کننده و آرسنیک هستند و میتوانند سلامتی مصرف کننده را به خطر بیندازند. برای شناسایی برنج مرغوب باید عوامل متعددی از جمله بافت، بو، رنگ و غیره را مد نظر قرار داد. نکاتی که در ادامه اشاره میکنیم میتوانند در انتخاب برنج با کیفیت و سالم به شما کمک کنند.
رنگ برنج
اولین نکتهای که هنگام انتخاب برنج با کیفیت نباید نادیده گرفته شود، توجه به رنگ برنج است. عدهای برنج را با مواد سفید کننده مخلوط میکنند که یک سفیدی غیر طبیعی به برنج میدهد. پس دقت داشته باشید که یک برنج خوب خیلی سفید یا خیلی شفاف و شیشهای نیست. برنجهای سفید و نیمه شفافی که درصدی به رنگ کرم یا زرد متمایل هستند، کیفیت مناسبی دارند.
(برای خرید محصول بر روی برنج سفید کلیک کنید)
ظاهر و بافت برنج
یکی دیگر از روشهای انتخاب برنج با کیفیت، بررسی ظاهر دانه برنج است. دانههای برنج باید شبیه به هم و یک اندازه بوده و شکستگی نداشته باشند. اگر ترجیح میدهید برنجتان هنگام پخت قد بکشد و به اصطلاح ری کند، بهتر است از برنج کهنه استفاده کنید. برنج کهنه رطوبت کمتری نسبت به برنج تازه دارد و سفتتر است. برای شناسایی برنج کهنه، چند دانه برنج را زیر دندان فشار دهید تا میزان سختی آن را بسنجید. همچنین، برنج کهنه رنگ تیرهتری نسبت به برنج تازه دارد. برخی عطر و طعم برنج تازه را به کشیدگی دانهها برنج کهنه ترجیح میدهند. به طور معمول، برنج تازه کیفیت بالاتری دارد.
چربی برنج
در اثر ساییدن برنج مرغوب، باید مقدار کمی چربی حس کنید. برنج با کیفیت در مقایسه با برنجهای دیگر، حالت چربی مانند کمتری دارد. این شیوه بیشتر توسط افراد خبره و با تجربه برای تشخیص برنج مرغوب مورد استفاده قرار میگیرد.
شپشک برنج
دقت داشته باشید برنجی که خریداری میکنید هیچ اثری از شپشک در آن به چشم نخورد. عموماً وجود شپشک از کهنه بودن برنج خبر میدهد. با این حال، گاهی شپشک برنج میتواند نشانه خوبی از نبود ماده اضافی یا شیمیایی داخل برنج باشد. بعضی اوقات هم ممکن است در اثر مخلوط شدن برنج با کیفیت با برنج کهنه، شپشک به برنج تازه منتقل شده باشد.
عطر برنج
نکته بعدی در انتخاب برنج با کیفیت، بررسی چگونگی رایحه و عطر برنج است. دمیدن روی دانههای برنج و بوییدن آنها به تشخیص تازگی برنج کمک میکند. با این روش، برنجی که تازه نباشد بوی ماندگی خواهند داشت. همانطور که قبلاٌ اشاره شد، برای آگاهی از میزان بو و عطر برنج مقداری از آن را کف دستتان بریزید و درون آن بدمید، سپس برنج را استشمام کنید.
پخت برنج
یک برنج ممتاز و مرغوب هنگام جوشیدن در آب، عطر دلپذیر و خوشایندی ایجاد میکند و به دلیل هضم سریع آن، پس از مصرف احساس سنگینی نخواهید داشت. از سوی دیگر، برنج با کیفیت به مدت زمان کمتری برای پخت احتیاج دارد و پس از پخته شدن برای مدت طولانیتری طعم، نرمی و عطر خود را حفظ میکند. این موضوع یکی از تفاوتهای آشکار برنج مرغوب و نا مرغوب هنگام پخت محسوب میشود.