مقایسه برنج آبکش با کته ای
* شکل ظاهری
برنج آبکش به دلیل اینکه مدت زمان کتری در هنگام پختن در آب بوده است نسبت به برنج کته ای که زمان زیاد تری تا آماده شدن در آب بوده، دانه های برنج کمتر به هم می چسبند و از هم جدا و دانه دانه هستند. اما برنج کته ای مقداری نرم تر و اصطلاحاً شفته است. زیبایی شکل ظاهری برنج کاملاً سلیقه ای است، اما اگر اصل بر زیبایی باشد، ترجیح اکثر افراد بر ظاهر زیباتر برنج آبکش است.
* زمان پخت
برنج کته ای نسبت به برنج آبکش زمان کمتری برای آماده و پخته شدن دارد. و یک نکته مهم در زمان پخت برنج وجود دارد این است که هرچه زمان پخت بیشتر طول بکشد میزان تبدیل کربوهیدرات در برنج به قند افزایش می یابد. بنابر گفته محققان استفاده برنج کته ای که نسبت قند کمتری نسبت به برنج آبکش دارد به افرادی که دارای دیابت میباشند توصیه می شود.
* ارزش غذایی
بسیاری از مردم بر اساس یه تصور غیر علمی و غلط فکر می کنند که اگر برنج را به صورت آبکش درست کنند با خارج کردن آب باعث شسته شدن برنج و خارج شدن مقدار زیادی از نشاسته از آن می شوند اما در واقع با این کار باعث می شوند که مقدار زیادی از فیبر موجود در برنج به همراه مواد معدنی و خانواده ویتامین های B از برنج خارج شود و برنج را از نظر ارزش غذایی دچار افت و کاهش میکنند. ولی با پخته شدن برنج به صورت کته ای این مقدار از مواد معدنی و ویتامین ها در برنج باقی می مانند و ارزش غذایی برنج نیز حفظ میشود.
خود برنج در ساختارش مقدار خیلی کمی چربی و کلسترول دارد. اما برای پختن برنج به صورت آبکش میزان روغن بیشتری نسبت به برنج کته ای صرف می شود. بنابراین برنج کته ای میزان روغن کمتری نسبت به برنج آبکش دارد و سلامت بیشتری نیز به همراه دارد.
یکی از دیگر مزیت های دیگر برنج کته ای نسبت به برنج آبکش این می باشد که برنج کته ای به خاطر خواصی که دارد در درمان بیماری هایی همچون اسهال و اسهال خونی نقش بسیار مهمی را دارد.
چرا برنج کته بهتر از آبکش است؟
بسیاری بر این باورند که آبکشکردن برنج باعث کمشدن نشاسته موجود در آن میشود پس برنج را آبکش میکنند در حالی که این تصور کاملا غلط است و با آبکشکردن برنج، قسمت قابلتوجهی از فیبر محلول در آن از بین میرود و از ارزش غذاییاش کاسته میشود.
غلات یکی از مهمترین گروههای اصلی غذایی است که باید انواع مختلف آن مانند نان، برنج، ماکارونی، ذرت و… در برنامه غذایی همه افراد به خصوص کودکان و نوجوانانی که در سنین رشد هستند، گنجانده شود. این ماده غذایی سرشار از نشاسته و ویتامینهای گروه B است که در متابولیسم بدن دخالت دارد.
البته مهمترین نکته از نظر تغذیهای، این است که ترجیحا غلات مصرفی از دانه کامل تهیه شده باشند زیرا در سلامت همه افراد بهخصوص گروههای آسیبپذیر از نظر فیزیولوژیک مهم است. دانه غلات، حاوی سدیم است و پوسته آن پتاسیم دارد، بنابراین واضح است که اگر پوسته غلات دور ریخته شود یا بیشترین سهم مصرفی غلات بدون سبوس یا آرد باشد، مقدار زیادی سدیم دریافت میشود که میتواند باعث اختلال در تعادل الکترولیتها و در نهایت منجر به پرفشاری خون و در درازمدت بروز بیماریهای قلبی – عروقی شود.
برنج قهوهای یکی از بهترین انواع غلات است و حاوی فیبر محلول بالا و شاخص نمایه گلایسمی پایین است. نمایه گلایسمی در مورد غلات، شاخصی است که سرعت هضم و جذب نشاسته در دستگاه گوارش نشان میدهد و هر چقدر نمایه گلایسمی غلات بالاتر باشد، نشاسته در بدن زودتر هضم و جذب و به قند تبدیل خواهد شد. به این ترتیب غلات بدون سبوس یا غلاتی که از آرد تصفیهشده تهیه شدهاند، در مقایسه با غلات سبوسدار، نمایه گلایسمی بالاتری دارند و با مصرف آن ها میزان قندخون در فاصله زمانی کوتاهی بالا میرود که برای سلامت مفید نیست.
لاهیج برن